Blogger Templates

Pages


Owkeyh... sekian lamenya tak update blog.. kali nie ekin nk share something ngan korang sume.. ekin nak share pasal cara nak menggembirakan hati yang sengsara, sedih dan kecewa serta cara untuk berdepan dengan emosi yang kita seendiri tak tawu..

1. Latih Minda Melupakan Kenangan Pahit.

Bunyinya senang nak dibuat, tapi perlu diaplikasi berterusan. Mengaku saja Anda sering merasa sedih sebab banyak kali mengingat kenangan pahit atau selalu kembali ke memori silam yang lalu, betul tak? Kita kena cut connection feeling kita dengan emosi yang lalu.

Mulai hari ini, tekad untuk melupakan semua tu, selupa yang mungkin, kasi kosong abis! Bulatkan azam untuk memfokus kepada masa depan Anda, cita-cita Anda, keluarga, kerjaya, kewangan, keilmuan dan rakan-rakan.

Anda takkan dapat melupakan kesemua memori pahit sekaligus, tapi lakukan step by step dengan mengalihkan perhatian Anda kepada perkara lain. Proses ini mengambil masa, tapi ia boleh dipercepatkan dengan disiplin diri.

2. Buang Sikap Risau.

Ada dua kesan dari sikap risau ni, pertama ia menarik nasib tak baik, masalah dan musibah tanpa Anda pinta. Kedua, memberi kesan buruk pada kesihatan Anda dari segi fizikal dan mental. Risau membuat Anda selalu menjadi sedih dan kecewa, kekadang takut. Untuk buang sikap risau, belajar untuk bertenang dan latih diri Anda mengawal emosi.

3. Belajar Rajin Bersyukur.

Ucap syukur atas kesemua yang Anda ada, apa saja! Misalnya, ucap syukur kerana Anda masih ada 5 deria yang lengkap, Anda boleh melihat dan menarik nafas tiap kali bangun tidur (dan bukannya bangun terus sakit jantung mahpun sudah berada di ALAM KEDUA), Anda ada kawan rapat yang

memahami Anda dan Anda mempunya hanphone kesayangan Anda. Ucap syukur seikhlas hati, sebanyak yang mungkin, seikhlas mungkin hingga rasa syukur tu meresap jauh ke dalam diri Anda. Buat banyak kali dalam sehari.

4. Belajar Menjadi Pemaaf.

Sikap pemaaf dapat membersihkan hati dari perasaan negatif dan emosi-emosi negatif (takut, sedih, kecewa. gusar, menyampah, marah, geram, cemburu, tak puas hati, dendam, busuk hati). Seterusnya, meneutrakan gekombang fikiran negatif yang melekat bersarang di minda Anda.

Ketahuilah, Anda selalu rasa sedih dan kecewa kerana Anda tak memaafkan kesalahan diri Anda di masa lalu ataupun Anda tak memaafkan kesalahan orang lain tehadap diri Anda satu ketika dulu, ataupun… Anda susah menerima hakikat perbuatan salah orang lain terhadap diri Anda, yang

membuat Anda sedih, kecewa dan geram tahap dewa..belajar menjadi pemaaf dan menghapus semua ni lalu menarik ketenangan datang pada diri Anda.

5. Ketawa, ketawa dan terus ketawa.

Ketawa bukan dibuat-buat, tapi biar ketawa yang benar-benar

menggembirakan Anda dan menjadikan Anda girang. Tonton video yang lucu, baca cerita yang lucu, dekatkan diri Anda dengan rakan-rakan yang lucu serta cari “funny side” dalam setiap situasi, agar Anda boleh ketawa secara automatik. Ketawa dapat menghilangkan sedih. Buat apa LAYAN kecewa

sedangkan Anda boleh ketawa? Come on…

6. Ubah Fikiran


Kita tak boleh merubah situasi yang boleh membuat kita kecewa, sedih dan murung. Tapi, kita boleh merubah fikiran kita dan apa yang kita fikirkan tentang situasi-situasi tersebut walau seburuk manapun ia. Rahsianya, cari sinar mentari disebalik mendungnya awan. Walaupun perkara tidak berpihak kepada Anda, cari cara bagaimana Anda boleh jumpa nilai-nilai positif di dalamnya.

Fikir yang baik-baik saja, kerana ia memberi keuntungan jangka masa panjang. Rezeki Anda murah dan segala yang baik-baik datang sendiri pada Anda. Anda menjadi apa yang Anda selalu fikirkan.

Buat apa fikir yang buruk sedangkan Anda boleh tarik semua yang baik-baik? Fikir yang buruk, Anda dapat yang buruk jawapnya. Ini hukum alam dinamakan hukum sebab dan akibat. Dalam kata yang lebih advance, itu hukum Law Of Attraction.

7. Hati Mesti ‘Keras’.

Bukan keras sembarangan, maksudnya kekerasan hati,kesabaran yang tinggi, pandai mengawal emosi dan menerima hakikat dengan hati terbuka. Allah menurunkan musibah, permasalahan dan macam-macam lagi bukan sekadar dugaan, tapi balasan pada perbuatan-perbuatan Anda di masa lalu.

Buat baik, dibalas baik, begitu juga sebaliknya. Cuba ingat balik kejahatan kecil yang Anda lakukan pada orang lain, mungkin ada walau Anda tak sedar. Itulah perlunya kita bersikap baik dan berfikir yang baik-baik pada semua orang, benda, perkara, situasi dan keadaan.

Sebelum masuk tidur, set minda untuk jadi ceria pada keesokan harinya.Lafazkan dengan nada berbisik. Relaks, jangan terlalu mendesak diri.

Selepas bangun tidur, katakan pada diri ini adalah hari yang baru untuk Anda.Tekadkan diri untuk menjadikan hari yang baru tu hari yang baik, sungguh baik, sebaik yang mungkin dari hari yang sebelumnya.

::60 Sweet Text Messages to Send to Your Boyfriend::

1. I love you!! (By far the most popular)
   2. I miss you!  <3 (Anything with the heart punctuation is sure to be a winner!)
   3. I wish you were here…
   4. Hey baby, can’t wait to see you tonight!
   5. When can I see you again?
   6. Hey stud, just wanted to let you know that I’m thinking about you!
   7. Hope you are having a good day sweetie!
   8. Good morning (or night) sweetheart!
   9. Dreaming of you…
  10. Yesterday (or today) was fantastic! Can’t wait to see you again!
  11. Sweet dreams…think of me…
  12. I absolutely love spending time with you!
  13. Muah! (The simple, one word kiss)
  14. XOXO (Hugs & Kisses)
  15. You are mine, forever and always…
  16. Waiting for the next time that your lips will touch mine…
  17. When I 1st saw you, I was scared to talk to you. When I spoke to you I was scared to hold you. When I held you I was scared to luv you. Now that I luv you I am scared lose you.
  18. You are my everything.
  19. If nothing lasts forever, can I be your nothing?
  20. I hope you know you have my heart.
  21. The more I know you, the more I love you.
  22. I think I am falling in love with you!
  23. You are my Romeo and I am your Juliet!
  24. If you ever randomly think of us kissing, know that it’s because of all the kisses I’ve blown for you!
  25. You make me feel like the luckiest woman in the world!
  26. You are always on my mind…
  27. You make my world go ‘round!
  28. Every moment I spend with you, the world seems so perfect…
  29. Ask me why I’m so happy and I’ll give you a mirror J
  30. Even though were far apart, I love you dearly with all my heart.
  31. 831 = I Love You…8 letters, 3 words, 1 meaning.
  32. I can’t get you outta my head…
  33. I’m falling for you…will you catch me??
  34. Just when I thought that love could never be a part of me, that's when you came along and showed me happiness!
  35. I can't really find the words to explain the way I feel when I hear your voice or when I see your face... all I can say is that I like the feeling.
  36. You are the reason for my smiles! J
  37. Please let me know what I did to deserve you...I want to make sure I keep on doing it!
  38. Our life together is already amazing, and together it will only get better and better.
  39. I would love to have your arms wrapped around me right now!
  40. I wish you were here so we could cuddle and fall asleep together.
  41. You fill my heart with love and my life with happiness!
  42. You make me laugh when I don’t even want to smile…
  43. Loving you is like breathing…How am I supposed to stop?!?!
  44. The most incredible feeling is knowing I make you happy!
  45. You are like a drug, and I am so addicted!!
  46. You’re weird…but I like it! J
  47. I love you more than you will ever know…
  48. It’s not my fault I love you so much…it’s yours!
  49. Your hand is my favorite thing to hold…
  50. My love for you is a journey. It starts at Forever and ends at Never.
  51. I will hold you in my heart until I can hold you in my arms again…
  52. If loving you is wrong, then I don’t wanna be right…
  53. Just hearing your name makes me smile!
  54. I can explain why I love you, but it would take forever.
  55. You are the reason I am breathing, but yet sometimes you take my breath away…
  56. You rock my world!
  57. Hope you know you are on my mind right now!
  58. I can’t wait to spend the rest of my life with you.
  59. I hope that when you read this, it makes you think of me!
  60. Read this message, and know that the sender loves you very much!

-tRuE fRiEnDsHiP-

sweet fruits are easy to eat
sweet words are easy to say
but sweet friends are hard t find
my goodness!!!!!! how did u find me


Friendship doesn't need everyday conversations
doesn't always need togetherness
As long as relationship is kept in a heart
true friends never go apart


Friends is some one who sees first tear in ur eyes
holds next one
Make sure third one doesn't come out


No life without love
No answer without question
no rain without cloud
no friendship without you


Friendship is not a game to play,
It is not a word to say,
It doesn't start on March and ends on May,
It is tomorrow, yesterday, today and everyday.


Everyone hears what you say...
Friends listen to what you say...
Best friends listen to what you don't say...